Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

SEVOJNO: Proglašeni pobednici likovnog konkursa „Od predaka mi vera ostala“

Mateja Tripković učenik V 2 razreda, Nikolina Obrenović, učenica V2, i Dušica Đurić, učenica VI 2 razreda  OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna pobednici su likovnog konkursa pod nazivom „Od predaka mi vera ostala“ koje je početkom maja raspisalo udruženje osoba sa invaliditetom „Miminas“ iz Sevojna. Pored pobednika, žiri konkursa koji su sačinjavali: Mirjana Milićević, predsednik, Milunka Nikolić i Goran Marković, članovi, odlučio je da pohvali i radove učenika Sofije Đerić  (V1) i Marka Ršumovića (VI 3).

Mateja Tripković, V2

Na ovaj likovni konkurs u čijim je propozicijama stajalo da pravo učešća imaju svi osnovci od V do VIII razreda, rođeni u Sevojnu, bez obzira gde pohađaju osnovnu školu, pristiglo je 30 radova, uglavnom učenika V i VI razreda OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.Većina radova bavila se temom „nove“ sevojničke crkve, crkve Svetog Đorđa, nadomak škole, a zapažanja žirija su da su svi radovi odisali orginalnim pristupom u likovnoj ekspresiji teme. Zadovoljstvo žiriranja uvećano je činjenicom da su bile zastupljene i različite likovne tehnike: od crteža, radova  bojenih drvenim bojicama, akvarela, tempere, uz intevencije flomasterima ili tušem što je pokazalo odlično poznavanje tehnika i slobodu u izboru načina izražavanja percipirane ideje. Nakon dugotrajnog razmatranja pristiglih radova, od kojih se pri ocenjivanju, pored odgovora na zadatu temu, s posebnom pažnjom razmatrala i likovnost: oblici, linije, potezi, sve ono što govori o ovladavanju likovnom tehnikom, ali i sloboda u pristupu i temi i tehnici, što čini osnov kreativnosti uopšte, u užem izboru našlo se pet radova. Budući da su, po propozicijama konkursa,  morala biti odabrana tri najbolja, posle detaljnog sučeljavanja mišljena članova žirija, odlučeno je da Dušicin, Nikolinin i Matejin radovi budu ti koji će ovo troje osnovaca izdvojiti od ostalih.

Nikolina Obrenović V2

Ovim delom rada, završena je prva faza projekta „Sevojno do kraja sveta“ u sklopu kojeg je i raspisan likovni konkurs, a troje najboljih, za nagradu dobijaju jednodnevni izlet u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom „Minimas“ koji se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Užice.  Izlet će se realizovati u terminu koji će se odrediti u dogovoru sa nagrađenim učenicima,  i njhovim roditeljima, vodeći računa o usklađivanju sa eventualnim obavezama u školi, a prevoz će, poštujući procedure i propise o bezbednosti prevoza dece, na preporuku škole „Aleksa Dejović“, realizovati Crveni krst Užice. Nagrađeni učenici imaće priliku da posete ili novu, najveću u Srbiji, zgradu biblioteke u Čačku, ili Narodni muzej u Čačku  u zajedničkom dogovoru o željama šta bi voleli da saznaju u ovom delu putovanja, a potom, sledi obilazak manastira u Ovčarsko Kablarskoj klisuri: Sretenje, Sveta Trojica na ovčarskoj strani klisure, i Blagoveštenje, Nikolje i Uspenje na kablarskoj strani. Pored edukativne note ovog putovanja na kome ćemo naše pobednike upoznati sa istorijatom i značajem u kulturno istorijskom smislu ovih sakralnih objekata u Ovčarsko Kablarskoj klisuri, zajedno ćemo napraviti obilje fotografija, usput ćemo pričati i fotografiji u funkciji komunikacije na internetu, ali i snimati materijal za video spot, kojim ćemo, nakon motaže, utiske sa putovanja i stečena znanja podelti sa svima, emitovanjem na društvenim mrežama.

Pohvaljeni učenici: Sofija i Marko, dobiće na poklon knjigu i ikonu, a svi koji su učestvovali takođe će dobiti simbolične poklone, dar Manastira Dubrava sa blagoslovom, poštujući želju igurmanije, mati Teodore,  da  darove iz Dubrave razdelimo deci.

Ovom prilikom, čestitamo dobitnicima nagrade, pohvaljenim učenicima, a  zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu, osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ na saradnji, i profesoru Umetničke škole, Slavku Lukoviću, na podršci, kao i manastiru Dubrava na poklonima za decu.

Virtuelna izložba radova pristiglih na konkurs dostupna je na linku:https://www.youtube.com/watch?v=DrAYItTcXxM i može se dalje deltii na društvenim mrežama, a tokom sledeće nedelje, u holu OŠ  “Aleksa Dejović” biće realizovana i realna izložba radova.

Projekat „ Sevojno do kraja sveta“ koji realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna deo je programa za omladinu koji se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno.

Udruženje OSI „Minimas“

 

info/foto http://pasaz.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

You May Also Like

Fudbal

Aleksandar Petrović fudbalski trener iz Sevojna jesenji je prvak u omladinskoj ligi Srbije sa ekipom FK Brodarac Beograd. Svoje prve fudbalke korake napravio je...

Fudbal

Svoje prve golmanske korake napravio je u FK Sevojnu,zatim prelazi u ekipu FK Slobode.Njogov talenat prepoznali su ljudi iz superligaša iz Beograda FK Čukarički....

Vesti

Sevojno je Gradska opština sa jednom Osnovnom školom “Aleksa Dejović” koja je dolaskom Vlada Živanovića doživela renesansu. Njegovim trudom i zalaganjem u našem mestu...

Basket

Andraj Nikolić i Danilo Blagojević (2006) pioniri KK Sevojno Atria prethodnog vikenda bili su na reprezentativnom treningu u Kragujevcu. Svojim dosadašnjim igrama privukli su...

Copyright © 2020 Magazin Sevojno City.