Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

VELIKI PODVIG ALEKSANDRA VASILJEVICA-LIME U FRANCUSKOJ

Aleksandar Vasiljević,u svojoj generaciji poznatiji kao Lima rođen je u Sevojnu 1980 godine.Imao je veoma teško detinjstvo i zbog porodičnih problema odrastao je u domu za nezbrinutu decu u Užicu.U domu je uspeo da stekne dosta doživotnih prijatelja,što korisnika doma što vaspitača i drugog osoblja.Veoma teško mu je palo što je dom pre nekoliko meseci promenio svoju delatnost,da ne kažemo da je ugašen.Mesto za koje ga vežu uspomene na svoje detinjstvo.

U borbi za egzinstenciju 2013 godine odlazi u Francusku u Pariz gde i danas živi i radi.

Veliki je vernik i pravoslavac član je bratstva srpske crkve u Parizu kao i u Srbiji.Pomaže ovim organizacijama koliko može i koliko mu slobodno vreme dozvoljava,ali se trudi da u svakom momentu bude od pomoći.

Ove godine je uspeo da realizuje svoju ideju da se po prvi put u Francuskoj pliva za časni krst za Bogojavljenje.Organizacioja i realizacija same zamisli nije bila laka,potrebno je bilo naći adekvatno mesto za to,zatim obezbediti potrebne dozvole francuskih vlasti,a zatim i prateći materijal neophodan za ovaj događaj.

Uz pomoć srpske Pravoslavne Crkve Bondi ,sveštenika Željka, Bojana Pavlovića  Saše  Pešića,Nenada Antića i Darka uspeo je da organizuje prvi put u istoriji u Francuskoj plivanje za časni krst na jezeru Etang du Jonquoy.

 Sve je krenulo od kada smo otišli da secem badnjake za crkvu, tu sam snimio jezera i došao sam u crkvu i ovim rečima rekao ocu Željku,, ili me podrzite ili ću sam otići i spustiti krst i isplivati sa još momaka” i tada je se uključila crkva na Bondiju i Simplonu obe pravoslavne.

Posle uspešne ralizacije ovog velikog projekta i događa jedina želja mu je da ova manifestacija postane tradicionalna,a samim tim i broj učesnika će se povećavati.Ovim svojim podvigom svim Srbima u Francuskoj omogućio je da se na ovaj veliki praznik Bogojavljenje sete svoje tradicije,svoje vere,svog rodnog mesta.

Dovoljno je da ste ispunjeni ljubavlju. Ništa vam više nije potrebno.Vrlina ne cvijeta,ali plodove rađa.

 

info /foto privatna arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

You May Also Like

Basket

Sevojnički košarkaši u rezimeu upravo završenog jesenjeg dela sezone kažu da su rezultati zadovoljavajući, a najviše razloga za slavlje imaju pioniri koji su dosadašnji...

Sport

U Požegi održan karate turnir “Požega Open 2019”.Učestvovalo je oko 200 takmičara iz 25 klubova. KK UNILINE je sa svojih 12 takmičara kući vratio sa...

Uncategorized

Slobodan Grbić član veća grada Užica svojim prisustvom podržao je mlade sportiste iz Sevojna i njihove trenere. Za naš portal Grbić je izjavio: –Na...

Basket

Na finalnom turniru za kadete održanom u Prijepolju košarkaši Sevojna osvojili su srebrnu medalju. U polufinalu su u veoma teškoj utakmici savladali vršnjake iz...

Copyright © 2020 Magazin Sevojno City.