Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

VELIKI PODVIG ALEKSANDRA VASILJEVICA-LIME U FRANCUSKOJ

Aleksandar Vasiljević,u svojoj generaciji poznatiji kao Lima rođen je u Sevojnu 1980 godine.Imao je veoma teško detinjstvo i zbog porodičnih problema odrastao je u domu za nezbrinutu decu u Užicu.U domu je uspeo da stekne dosta doživotnih prijatelja,što korisnika doma što vaspitača i drugog osoblja.Veoma teško mu je palo što je dom pre nekoliko meseci promenio svoju delatnost,da ne kažemo da je ugašen.Mesto za koje ga vežu uspomene na svoje detinjstvo.

U borbi za egzinstenciju 2013 godine odlazi u Francusku u Pariz gde i danas živi i radi.

Veliki je vernik i pravoslavac član je bratstva srpske crkve u Parizu kao i u Srbiji.Pomaže ovim organizacijama koliko može i koliko mu slobodno vreme dozvoljava,ali se trudi da u svakom momentu bude od pomoći.

Ove godine je uspeo da realizuje svoju ideju da se po prvi put u Francuskoj pliva za časni krst za Bogojavljenje.Organizacioja i realizacija same zamisli nije bila laka,potrebno je bilo naći adekvatno mesto za to,zatim obezbediti potrebne dozvole francuskih vlasti,a zatim i prateći materijal neophodan za ovaj događaj.

Uz pomoć srpske Pravoslavne Crkve Bondi ,sveštenika Željka, Bojana Pavlovića  Saše  Pešića,Nenada Antića i Darka uspeo je da organizuje prvi put u istoriji u Francuskoj plivanje za časni krst na jezeru Etang du Jonquoy.

 Sve je krenulo od kada smo otišli da secem badnjake za crkvu, tu sam snimio jezera i došao sam u crkvu i ovim rečima rekao ocu Željku,, ili me podrzite ili ću sam otići i spustiti krst i isplivati sa još momaka” i tada je se uključila crkva na Bondiju i Simplonu obe pravoslavne.

Posle uspešne ralizacije ovog velikog projekta i događa jedina želja mu je da ova manifestacija postane tradicionalna,a samim tim i broj učesnika će se povećavati.Ovim svojim podvigom svim Srbima u Francuskoj omogućio je da se na ovaj veliki praznik Bogojavljenje sete svoje tradicije,svoje vere,svog rodnog mesta.

Dovoljno je da ste ispunjeni ljubavlju. Ništa vam više nije potrebno.Vrlina ne cvijeta,ali plodove rađa.

 

info /foto privatna arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

You May Also Like

Fudbal

Aleksandar Petrović fudbalski trener iz Sevojna jesenji je prvak u omladinskoj ligi Srbije sa ekipom FK Brodarac Beograd. Svoje prve fudbalke korake napravio je...

Fudbal

Svoje prve golmanske korake napravio je u FK Sevojnu,zatim prelazi u ekipu FK Slobode.Njogov talenat prepoznali su ljudi iz superligaša iz Beograda FK Čukarički....

Vesti

Sevojno je Gradska opština sa jednom Osnovnom školom “Aleksa Dejović” koja je dolaskom Vlada Živanovića doživela renesansu. Njegovim trudom i zalaganjem u našem mestu...

Basket

Andraj Nikolić i Danilo Blagojević (2006) pioniri KK Sevojno Atria prethodnog vikenda bili su na reprezentativnom treningu u Kragujevcu. Svojim dosadašnjim igrama privukli su...

Copyright © 2020 Magazin Sevojno City.